Lectura ca experiment intercultural

„Când cultura nu mai îmbogăţeşte individul pe plan intelectual, estetic şi etic, când nu ne mai ajută să trăim împreună, atunci ea alimentează violența şi războiul…“

J.M.G. Le Clézio

Poate  literatura să schimbe ceva în relaţiile interumane? Cărţile pot contribui la o mai bună înţelegere a celuilalt şi la o convieţuire armonioasă? Întrebări la care proiectul iniţiat în Insula Mauritius de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2008, J.M.G. Le Clézio, ar putea să dea un răspuns concret, aşa cum reiese din articolul pe care l-am citit de curând în Le Monde.

Un proiect-experiment în care cărțile sunt „pârghia educației interculturale, un model fondat pe lectura textelor celuilalt și pe asimilarea miturilor sale“, cum explică  lingvistul și sociologul Issa Azgarally, autorul volumului L’interculturel ou la guerre și unul dintre stâlpii fundației create de J.M.G. Le Clézio, Fondation pour l’interculturel et la paix (FIP), susținute de ONU, cu sediul în Insula Mauritius. Obiectivele FIP sunt enunțate ferm pe pagina de deschidere a site-ului: promovarea cunoaşterii culturilor lumii şi a interacţiunii lor în vederea îmbogăţirii cunoştinţelor personale ale indivizilor, indiferent de sex şi origine; promovarea, prin schimbul intercultural, a păcii în sânul naţiunilor şi pe plan internaţional, condiţie primă a unei dezvoltări durabile.

Ca multe alte insule colonizate în trecut şi care și-au recăpătat independența în secolul trecut, Insula Mauritius reprezintă un lot fertil pentru experimentul interculturalităţii prin literatură. Indo-mauriţieni, creoli, chinezi, europeni trăiesc împreună. Budismul, protestantismul, islamismul, hinduismul, catolicismul sunt culte care coexistă în același minuscul spațiu geografic. Multiculturalismul, care pune accentul pe cumulul de diferențe și diversitate, nu mai reprezintă o soluție viabilă pentru individul care are de ales între integrism și dezintegrare, ajungând în cele din urmă la ceea ce Amin Maalouf numește „identități ucigașe“ (les identités meurtrières). Într-un articol mai vechi din Dilema Veche, pornind de la discursul profesorului Elie Barnavi ţinut la Bucureşti, Andrei Pleșu scria cât se poate de limpede: „Multiculturalismul crede că simpla juxtapunere a unor mentalităţi diferite într-un spaţiu comun e producătoare de solidaritate socială şi de extaz frăţesc. Experienţa dovedeşte însă că un corp social, alcătuit dintr-o sumă de ghetouri care nu comunică între ele, e un corp social minat de incomprehensiune şi resentiment.“ De aceea interculturalismul, care se impune prin contactul dintre culturi, prin existența unui dialog între acestea și influențarea lor reciprocă, poate fi o soluție nu numai într-o insulă multiculturală și multilingvistică, dar, prin extrapolare, în orice spațiu geografic caracterizat de amestecul de civilizații, culturi și limbi, amestec prezent într-o mai mare sau mai mică măsură peste tot în lume. „Planeta este insula noastră a tuturor“, spune pe bună dreptate J.M.G. Le Clézio.

O antologie de texte fondatoare ale tuturor etniilor, un cufăr cu cărți – ficțiuni din toate ariile culturale – care să circule prin școli constituie un experiment intercultural prin care cartea își poate recupera rolul civilizator din Antichitate. Inițiatorul acestui proiect consideră „interculturalitate o necesitate pentru a scăpa de violență și de izolarea comunitară, și nu un lux intelectual.“

Îmi place să visez că și la noi s-ar putea experimenta o astfel de antologie de texte aparținând unor scriitori din toate etniile care trăiesc în spațiul geografic românesc, un bun manual de interculturalitate care să predea prin intermediul literaturii o lecție civică de toleranță și de asumare a propriei identități prin respectarea identității celuilalt. O lecție pe care societatea românescă în ansamblul ei și prin „fruntașii“ ei nu o oferă deloc în aceste timpuri.

Surse:

http://www.lemonde.fr/livres/article/2010/07/08/force-de-dissuasion-litteraire_1384994_3260.html

http://www.fipinterculturel.com/

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/multiculturalism

Reclame
Explore posts in the same categories: De prin lumea literară

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: